Виберіть свою мову

Чергову страту військовополонених російськими загарбниками зафіксував БПЛА ЗСУ

Слідчі перевіряють причетність військовослужбовців 76-ї гвардійської десанто-штурмової дивізії ВДВ Росії (Псковська десантна дивізія) до розстрілу трьох українських військовополонених у Запорізькій області, повідомив українській службі Радіо Свобода керівник департаменту Генпрокуратури по боротьбі зі злочинами, вчиненими в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов.

За його словами, імена загиблих бійців ЗСУ вже встановлені і поки що верифікуються. Вони будуть оприлюднені пізніше. У прокуратурі не стали коментувати, де зараз перебувають тіла вбитих українських військових.

"У нас є підстави вважати, що до злочину причетна 76 десантно-штурмова дивізія Росії, ці дані зараз перевіряються. Згадана дивізія вже відома військовими злочинами в період повномасштабного вторгнення в Україну, в тому числі під час окупації Київщини", – сказав Бєлоусов. 

Днем раніше в офісі генпрокурора України повідомили, що завели справу про порушення законів та звичаїв ведення війни, поєднане з умисним вбивством (частина 2 статті 438 КК), на підставі поширеного в інтернеті відео розстрілу, ймовірно, трьох військовослужбовців, які здалися в полон у Запорізькій області. .

На знятому з дрону відео, як стверджується, розстрілу, який опублікував телеграм-канал DeepState, видно, як четверо, ймовірно, російських військовослужбовців стріляють у бік трьох українських військових, котрі стоять на колінах із піднятими та заведеними за голову руками. Потім один із стріляючих підходить до лежачих і робить контрольні постріли в голову.

В офісі генпрокурора України нагадали, що за останній місяць у мережі з'явилося відео кари російськими військовослужбовцями українських солдатів, які здавалися в полон. Також українські правоохоронці зафіксували використання українських військовополонених як "живий щит" на лінії зіткнення.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що такі страти – це не поодинокий випадок, який сколихнув не лише все українське суспільство, а й міжнародне співтовариство.

"На кадрах ясно видно, як потрапляють кулі в трьох українських захисників. <…> Ворог цинічний, жорстокий і безжальний. Він не дотримується норм міжнародного гуманітарного права. Женевські конвенції для нього – папірці, які нічого не значать", – додав український омбудсмен.

Міноборони РФ жодних коментарів щодо цього поки що не надало.