Виберіть свою мову

Уряд США прийняв довгоочікуване рішення про надання підтримки 61 млрд доларів Україні.

24 квітня 2024 року президент США Джо Байден підписав закон, що передбачає виділення $61 млрд. військової допомоги Україні. Про це він повідомив під час брифінгу у Білому домі.

За словами Байдена, постачання озброєнь та військової техніки в Україну розпочнеться найближчим часом.

"Це хороший день для Америки, це хороший день для європейців, це хороший день для світу – і це має важливе значення", – наголосив він.

У міністерстві оборони США повідомили, що спрямовують Києву перший пакет військової допомоги на суму $1 млрд.

До нього, зокрема, увійдуть:

  • бойові машини піхоти Bradley;
  • ракети для ППО RIM-7 та AIM-9M;
  • боєприпаси для РСЗВ HIMARS;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • протиповітряні ракетні комплекси Stinger;
  • протитанкові ракетні комплекси Javelin та AT44;
  • снаряди для артилерії калібром 155 та 105 мм;
  • військові автомобілі класу HMMWV та MRAP;
  • прилади нічного бачення;
  • мінометні снаряди калібру 60 мм;
  • транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення;
  • тактичні автомобілі для буксирування та транспортування техніки.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський подякував американській владі за надання Києву нових пакетів військової допомоги, до яких, за його словами, також увійшли ракети великої дальності ATACMS.

"Зараз робитимемо все, щоб компенсувати півроку, що пройшли в дебатах, у сумнівах. Те, що російський окупант зміг за цей час, те, що Путін тепер планує, ми повинні розгорнути проти нього. Всі його дії на фронті, всі його удари по нашій енергетиці, інфраструктурі, весь його терор проти наших міст та сіл – все це має мобілізувати нас, кожного у світі, хто справді цінує життя, на більший тиск на Росію”, – наголосив Зеленський.

Цей пакет допомоги Україна очікувала пів року. Відсутність підтримки США спричинило дефіцит боєприпасів у ЗСУ і просування російських військ в Україні.

Голосування за законопроєкт весь цей час затримувався на розгляді Палатою представників Конгресу США, де більшість складають члени Республіканської партії США, прихильники Дональда Трампа, який виступає проти надання підтримки Україні і взагалі вважає, що Україна має капітулювати і виконати всі вимоги кремля, увійти в склад РФ.

Конгресвумен Марджорі Тейлор Грін вимагала від спікера Конгресу не виносити на розгляд законопроєкт про допомогу Україні

"Ми не несемо відповідальності за війну в Україні. Ми відповідальні за війну на кордоні Сполучених Штатів. Кордон Сполучених Штатів - це єдиний кордон, який має значення. І якщо він продовжить фінансувати Україну, він буде особисто відповідальним за фінансування вбивств людей в іншій країні, яка не є нашим союзником по НАТО", – сказала вона.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч МакКоннелл на пресконференції у вівторок, 23 квітня, назвав винних у багатомісячній затримці допомоги Україні - колишнього ведучого Fox News Такера Карлсона та колишнього президента Дональда Трампа. Слова МакКоннелла наводить NBC News.

"Я вважаю, що демонізація України почалася Такером Карлсоном, який, на мою думку, опинився там, де він мав бути весь час, коли брав інтерв’ю у Володимира Путіна"

- сказав МакКоннелл, маючи на увазі двогодинне інтерв’ю Карлсона з Путіним у лютому.

Лідер республіканців у Сенаті наголосив, що Карлсон мав величезну аудиторію, і завдяки цьому переконав багатьох рядових республіканців, що, можливо, допомога Україні була помилкою.

МакКоннелл також оцінив роль Трампа у затягуванні процесу ухвалення допомоги.

"Я думаю, що колишній президент мав змішані погляди на допомогу Україні", - сказав він.

"Наш кандидат у президенти, здавалося, не хотів, щоб ми взагалі щось робили", - зауважив МакКоннелл, додавши, що щоб пройти через це знадобилося місяці.

В РФ на прийняття цього закону, цілком очікувано, прореагували істерично: з кремля прозвучали погрози і прокльони в адресу України та їх союзників з Заходу.

«Це не може якимось чином вплинути на результат розвитку ситуації на фронтах. Всі спеціалісти… зараз неозброєним оком фіксують ситуацію на фронті, яка далеко не сприятлива для української сторони. Тому нічого це змінити не зможе», – сказав Пєсков.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу на засіданні колегії російського Міноборони заявив, що РФ посилить атаки на логістичні центри і склади західної зброї в Україні. 

За словами Шойгу, Росія нібито "розвіяла міф про перевагу західних озброєнь", а російські війська утримують ініціативу на лінії фронту.

"Відповідно до загроз, створюваних Сполученими Штатами та їхніми союзниками, продовжимо вдосконалювати склад і структуру Збройних сил, збільшувати випуск найбільш затребуваних зразків озброєння і військової техніки. Підвищимо інтенсивність ударів по логістичних центрах і базах зберігання західної зброї", - заявив він.

Екс-депутат, зрадик Олег Царьов прокоментував надання США допомоги для України