Виберіть свою мову

В ніч на 1 лютого 2024 ГУР України надводними безпілотними дронами-камікадзе атакували ракетний катер "Іванівець" ЧФ РФ. В результаті удару, катер получив серйозні ушкодження і затонув. Рятувальна операція не мала успіху, близько 40 членів екіпажу, скоріш за все, загинули.

В ночі на 1 лютого підрозділ Group 13 Головного управління розвідки здійснив атаку надводними дронами-камікадзе MAGURA V5 українського виробництва ракетного катеру "Іванівець" ЧФ РФ. Російський бойовий катер знаходився на ходу у відкритому морі у повній бойовій готовності біля захищеноі військово-морськоі бази на озері Донузлав у тимчасово окупованому Криму. Ракетний катер проекту 12411, водотоннажністю до 500 тон, з екіпажем у 40 чоловік, озброєний надзвуковими протикорабельними ракетами «Москіт» П-270. 

 

 На озброєнні РФ всього три таких катери проєкту 1241,1 у складі чорноморського флоту рф і озброєння, серед якого протикорабельні ракети типу "Москіт" з дальністю до 130 км

Катер в момент атаки був на ходу, і міг маневрувати. Ракетний катер може розвинути швидкість понад 30 вузлів, і просто втікти від дронів. Але набрати швидкість «Івановець» не встиг.
Носова 76 мм зенітно-артилерийська установка АК-176, як добре видно, знаходилась в походному положенні, тобто не вмикалась та вогонь не відкрила. Також не помітно, щоб росіяни встигли привести до бою дві 30 мм зенітно-артилерийські установки АК-630, які здатні вести щильний вогонь по рухомих цілях на ближніх відстанях. Але очевидно по дронах було відкрито кулеметного-автоматний вогонь з близької відстані черговою вахтою. Однак, через малі габарити, швидкість та маневрування дронів росіянам їх вразити не вдалось.
Вибух від останнього (шостого) дрону став для корабля фатальним. Внаслідок удару здетонували чотири ракети «Москіт», повна маса яких складає 4 тони кожної. Ракетний катер «Івановець» буквально розлетівся на шматки, шансів для порятунку у екіпажу майже не було. 

Військово-морські сили України повідомили про знищення катеру ЧФ РФ "Іванівець"
Військово-морські сили України повідомили про знищення ракетного катеру "Іванівець" ЧФ РФ

 

Повідомлення ГУР ГШ МО України про знищення катеру ЧФ РФ Іванівець
Головне Управління Розвідки України повідомило про знищення катеру ЗС РФ "Іванівець"
Росіяни повідомили про загибель екіпажу катеру "Іванівець" ЧФ РФ
Автоматичний переклад бублікації росіян в ТГ про загибель екіпажу ракетного катеру "Іванівець" ЧФ РФ
Втрати армії РФ на 02.02.2024
В статистиці ГШ ЗСУ  втрат армії РФ на 02.02.2024 враховано +1 судно- ракетний катер ЧФ РФ "Іванівець"
Схема складу суден ЧФ РФ, з врахуванням вже знищенних на 2.2.24
Схематичне відображення складу ЧФ РФ, з врахуванням вже знищенних суден, станом на 2 лютого 2024 року
Голова ГУР ГШ МО України Кирило Буданов про знищення катеру Іванівець
К. Буданов розповів про операцію по знищенню катеру ЧФ РФ "Іванівець"

Голова військової розвідки України К. Буданов  у коментарі виданню TheWarZone розповів про деталі знищення російського ракетного корабля «івановєц»:

"Було шість прямих влучань у корпус. Внаслідок отриманих пошкоджень корабель перекинувся на корму і затонув. Морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus ― MAGURA) ― це сучасна багатоцільова система, яка дозволяє вести спостереження, розвідку, протимінну боротьбу, здійснювати пошуково-рятувальні та бойові місії."

Українські прикордонники висловили вдячність ГУР за "відплату" - в 2014 році ракетний катер Іванівець погрожував катеру Морської охорони:

В лютому 2014 катер Іванівець погрожував катеру Морської охорони Держприкордонслужби України
Балаклавська бухта, лютий 2014 року, «Іванівець», озброєний протикорабельними ракетами,  погрожує катеру Морської охорони Держприкордонслужби України

Україна потопила п'яту частину чорноморського флоту рф – експерт Юліан Рьопке

Загалом відкритому морі та в доках знищено 13 кораблів, а також будівлю штабу ЧФ у Севастополі.